Robotin työmaakäynti oli onnistunut. Robotti osasi väistellä esteitä ja liikkua työmaalla. Sen selässä oli laserkeilain ja 360-kamera. Robotti osasi pysähtyä laserkeilauksen ajaksi. Se ei kuitenkaan vielä osannut hahmottaa selässään olevan laitteiston kokoa, vaan testauksessa tapahtui ”läheltä piti”-tilanne, kun robotti väisti henkilöä ja laserkeilain hipaisi yläpuolella olevaa estettä. Robotti herätti työmaalla innostusta ja pääsi moneen kännykällä otettuun kuvaan.
Tuloksena testeistä syntyi pistepilvi, jolla voidaan hahmottaa BIM-malliin vertaamalla toteutuneiden taloteknisten asennusten toleransseja ja valmiusasteita. Monessa verrokkimaassa, kuten Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa tällainen vertailu on arkipäivää mutta Suomessa työnaikainen laserkeilaus on vielä harvinaista. Robotti voisi jatkossa olla ratkaisu isojen työmaiden datankeräykseen.
Seuraavaksi viemme Spotin toimistokohteeseen ja asuntotyömaalle ja selvitämme, miten Spot suoriutuu erilaisisssa ympäristöissä. Testaamme sitä myös ulkotiloissa. Datan keräyksen lisäksi selvitämme tiedon hyödynnettävyyttä. Tavoitteena on testata jo saatavilla olevia algoritmeja pistepilvien automaattiseen analyysiin ja selvittää, kuinka automaattiseksi toteutumatiedon keräämisen voi jo nykyteknologialla saada. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on jo markkinoilla sovelluksia, jotka osaavat laskea valmiusasteen vertaamalla pistepilviä ja tietomalleja.
Linkki videoon
Olli Seppänen on Aalto-yliopiston Rakennustekniikan laitoksen käytäntöön suuntautunut professori, joka johtaa Building 2030 -konsortion rahoittamaa tutkimusta.Hän kirjoittaa konsortion kuulumisia tässä blogissa, joka ilmestyy Starkin asiakaslehti JIIRIn jokaisessa numerossa.