0
Asiakaspalvelu

Hyvät pohjatyöt ja työturvallisuus ulkomaalauksen a ja o

Helsingin Maalariammattikoulusta rakennusmaalariksi valmistunut Siiri aloitti Rouvari Oy:ssä seitsemän vuotta sitten sisä- ja ulkorakennusmaalauksen tehtävissä. Rouvari oli tuolloin vielä verrattain tuore ja nykyistä pienempi yhtiö. Vuosien mittaan yrityksen toiminta on laajentunut ja kasvanut reilusti. Siirilläkin on pitkä näkökulma yrityksen kasvuun ja elinkaareen.

- Hyvin olen viihtynyt. Työporukka meillä on tosi mukava, kehuu Siiri. Yhdessä tehdään ja käydään tuulettumassa vapaa-ajallakin. Työ on ollut tosi monipuolista, innostavaa ja hauskaa. Maalauksen ohella olen mukana huoneistoremontoinnin töissä muutoinkin, pintakäsittelyissä, laatoituksissa jne. Se tuo vaihtelua työpäiviin.

-  Maalarin työssä parasta on nähdä oman työn jälki. Kun kohde on valmis, siisti ja nätti silmälle ja päästään luovuttamaan, asiakkaan ilo palkitsee, sanoo Siiri.  Laadusta täällä pidetään porukalla kiinni, työn jälki pitää olla sellaista, että kestää hyvin katsoa ja taakseen jättää. Paljon olen matkan varrella oppinut ja aina jotain uutta tulee eteen. Ala, materiaalit ja maalit kehittyvät koko ajan.

Siirin maalarin työsarka näkyy myös toimenkuvassa ja hän vetää jo nokkamiehenä maalausurakoita sekä huoneistoremontteja. Kesällä ulkona, ja talvisin keskitytään sisäremontteihin kerros- ja rivitaloissa.

- Suomen sääoloissa ulkomaalauksen kausi on lyhyt ja haastavakin, toteaa Siiri. Sateella ei ulkona maalata lainkaan ja suora auringonpaistekin on huono homma. Maalausta kannattaakin aurinkoisina päivinä tehdä aina varjopuolella. Suorassa auringonvalossa maali kuivuu epätasaisesti ja työn jälki kärsii.

Hyvät pohjatyöt ja työturvallisuus edellä

Siirin mukaan pohjatyöt eivät ole niin riippuvaisia säästä ja siksi hyvä suunnittelu ja aikataulutus säätilan mukaan ovat paras lähtökohta ulkomaalaukseen. Jos ulkomaalausta ei tee itse, kannattaa projektille varata urakoitsija jo hyvissä ajoin, jopa joulu-tammikuussa. Näin varmistaa, että ammattilainen löytyy urakkaan.

Ulkomaalauksessa Siirin mukaan kaiken a ja o ovat hyvä turvallisuus ja asianmukaiset pohjatyöt;

- Työturvallisuusasiat katsotaan alkuun kuntoon. Tukevat telineet, mahdollisesti valjaitten käyttö. Mielellään ei työskennellä myöskään yksin korkealla. Huolellinen pintojen pesu ja irtonaisen maalin poisto aloittaa maalausurakan. Toiset poistavat ensin maalit ja sitten pesevät. Mutta pesu irrottaa myös itsessään hyvin maalia. Pintahomeet ja mahdolliset sienikasvustot poistetaan niille tarkoitetulla pesuaineella. Jos homeen päälle maalaa, jatkaa home elämäänsä ja lahovauriot ovat mahdollisia.

- Paras maalauslämpötila asettuu tuonne +10 – 30 asteen hujakoille, mutta maalipurkin kyljestä kannattaa tarkistaa. Poutainen sää on paras ja pintojen pitää olla kuivat. Sateen jälkeen pitäisi pinnan antaa kuivua jopa pari päivää.

- Työvälineiden pitää olla kohteeseen sopivat, kunnossa ja puhtaat. Myös suojaukseen kannattaa satsata. Pestyyn ja skrapattuun pintaan vedetään pohjamaali ja katsotaan, tarvitaanko puukorjauksia. Mahdolliset lahonneet laudat vaihdetaan ja niihin voi vetää myös pohjusteen sekä pohjamaalin. Sitten lähdetään maalaamaan pintaa ja tämä tehdään 1-2 kertaa.

 - Puutalon huoltomaalausväli on noin 10-12 vuotta. Puutaloja voi pestä talonpesuaineella ja näin pidentää huoltomaalausväliä. Laadukkaasti tehty ensi- ja huoltomaalaus säilyttää värinsä, pitää talon siistinä ja pinta pysyy kauemmin myös puhtaana.

 - Käytetyt maalituotteet ja -tarvikkeet pitää hävittää tai kierrättää oikein. Tästä löytyy hyvät ohjeet maalitoimittajien verkkosivuilta. Myös pohjatöihin ja maalaukseen yleensäkin saa hyvää tukea esimerkiksi Teknoksen ja Tikkurilan maalilinjoilta. Maalinvalmistajien sivuilla on seikkaperäisiä ohjeita ulko- ja sisämaalauksen vaiheisiin ja onnistuneeseen lopputulokseen. Näitä palveluja käytän tarvittaessa itsekin.

- Pidän akrylaattimaalilla maalaamisesta. Vesiohenteiset ovat tänä päivänä hyviä maaleja myös ulkona ja mukavampia työstää ja kuivuu nopeammin, kuin öljymaalit.

- Pidän puutaloista, minusta ne ovat lähtökohtaisesti kodikkaita, lämpimiä ja kivannäköisiä. Asun itsekin puutalossa – absurdia kyllä, en itse maalamassani.


Rouvari Oy Kokonaisvaltaista rakentamista

Rouvari on julkisen puolen rakentamisen ammattilainen, joka tarjoaa ammattitaitoaan myös asunto-osakeyhtiöille pääkaupunkiseudulla. Toimitusjohtaja ja osakas Timo Rouvari oli mukana perustamassa yhtiötä vuonna 2009. Yritys keskittyy korjaus- ja muutosrakentamiseen, mutta toteuttaa myös uudiskohteita.

Timo Rouvarin mukaan ammattitaito kulminoituu henkilökunnan kokonaisosaamiseen, joka on laajaa ja riittävän syvää. Hankkeiden onnistumiseen vaikuttavat myös suunnittelu, sidosryhmien hyvä yhteistyö ja projektin hallinta;  

- Emme ole erikoistuneet yksittäiseen toimialan osa-alueeseen. Teemme korjausrakentamisen puitteissa kaikkea, maalauksesta peruskorjauksiin. Meillä on erittäin ammattitaitoinen henkilökunta ja toiminta onkin kasvanut tasaisesti. Urakoihin liittyvät määräykset ovat meillä hallussa ja työt tehdään tavalla, joka on kulloinkin tarkoituksenmukaista ja järkevää. Pääurakoinnissa käytämme sellaisia kumppaneita, jotka yltävät laatutasossa ja tehokkuudessa meidän kriteereihimme. Nyt henkilöstöä on 28 ja liikevaihto yli 9 milj. €.

- Korjausrakentamisessa on lähes poikkeuksetta muuttuvia elementtejä. Kun puretaan, edessä on usein jotain ennakoimatonta. Lopputulos on paras mahdollinen, kun projekti on hyvin suunniteltu ja yhteistyö kaikkien kumppaneiden kanssa pelaa hyvin. Näin aikataulutkin saadaan parhaiten kohdalleen.

- Rakentamisessa kiehtoo ja otteessa pitää se, että syntyy konkreettista uutta. Korjataan vanhaa riittävän suurella panostuksella tai tehdään kokonaan uutta. Sitä on palkitsevaa seurata ja itsellänikin on taipumusta ryhtyä siviilipuolella pieniin rakennusprojekteihin ja tehdä omin käsin. Siinä varmasti osasyy tähän haluun yrittäjäksi ryhtymisestä on alun perin saanut lähtölaukauksensakin.

- Koronaepidemian myötä työturvallisuus ja asukasturvallisuus on meillä viety uudelle tasolle. Korona näkyy tässä hetkessä rakentamisen markkinassa varovaisuutena. Meitä tilanteessa tukee se, että ammattiosaamista löytyy korjausrakentamissa laveasti, moneen eri tarpeeseen. Kotitalousvähennyksen nostaminen takaisin entiselleen olisi hallitukselta nyt kuitenkin koko alaa piristävä toimenpide.

www.rouvari.fi

www.stark-suomi.fi

Siirin kuva ja haastattelu Malla Palmén