0
Asiakaspalvelu

Kiekko-Espoon Naisten lupaava kausi päättyi shokkiin

Koronaviruksen aihettuma poikkeustilanne iskee lujasti urheilijoihin. Myös naisten jääkiekkoliigan finaalit jouduttiin peruuttamaan ja käytännössä kaikki Suomen jääkiekkoliiton alaiset sarjat keskeytettiin. Starkin naisjaosto kysyi yhteistyökumppaninsa kuulumisia ja tilannekuvaa Kiekko-Espoo Naisten taustalla toimivalta Emma Terholta, jolla on urheiluun myös laaja näkökulma Kansainväisen Olympiakomitean jäsenyyden kautta.

Emma Terho: 

- Esimerkiksi vuodella siirretyt Tokion olympialaiset merkitsevät menetyksiä järjestäjälle, majoitusliikkeille, ravintoloille, koko maalle ja olympialaisten 33 lajiliittoa ja niiden työntekijät sekä urheilijat joutuvat lujille. On selvää, että siirtäminen aiheuttaa myös uusia kustannuksia. Järisyttävä maailmanlaajuinen pandemia on kuitenkin käynnissä ja näen, että kaikki keinot on käytettävä ja käynnissä olevat rajoitus - ja siirtotoimenpiteet ovat hyvin perusteltuja.Tilanteesta noustaan, vaikka vielä on mahdotonta arvioida poikkeustilanteen tuomia kaikkia mahdollisia seurauksia.

- Tilanteessa on paljon ennennäkemätöntä ja kokematonta. Sellaista, johon kenenkään ei ole tarvinnut tai ollut syytä varautua. Tämä on haastava tilanne myös urheiluseuroille, jotka ovat tuottamassa palveluja lapsille ja nuorille harrastajille tai senioreille. Toiminta on voittoa tavoittelematonta ja kulut kerätään harrastusmaksuilla. Puskureita ei normaalitilanteessakaan juuri ole. Tämä on suuri mullistus seurojen talouteen, mutta toivottavasti väliaikainen.  

Kausi lähti hienosti liikkeelle – keskeytys oli shokki, josta nopeasti toivuttiin

Kiekko-Espoon naiset taistelivat tiensä talven aikana loppuotteluihin. Pelaajat tekivät kautta varten viime toukokuun alusta alkaen tiivisti töitä, ja kausi lähtikin todella lupaavasti liikkeelle. Oli vahva tahto ja unelma pelata finaalissa voittoon, ja se jäi nyt saavuttamatta. Liiton tekemä päätös oli, ettei kaudella pelata loppuottelusarjoja enää lainkaan, eikä mestaruutta jaeta.

- Olimme niin lähellä päämäärää ja finaalia. Kun päätös keskeyttää tuli, olihan se kieltämättä kaikille shokki ja kaikkein eniten harmittaa pelaajien puolesta, toteaa Emma Terho. Harmistuksen ymmärtää. Vaikkei palkkaa maksetakaan, pelaajat harjoittelevat ammattimaisesti. Runkosarjan perusteella joukkue oli Suomen paras, pelasi jatkopelit tappioitta ja pääsi finaaliin. Mukana on useampi maajoukkuepelaaja. Päämäärätietoista harjoittelua oli takana koko vuosi ja kausi oli enää viimeistä silausta vailla. Se oli tunteikas hetki meille kaikille. Toisaalta kun muutama viikko ehti kulua, asiat asettuivat perspektiiviin ja päätökset tuntuivat ainoilta oikeilta.

Kesäkuun alussa joukkueen harjoitukset käyntiin rajoitukset huomioiden

- Käytännössä kaikki urheilutoiminta loppui, kertoo Emma. Harjoituspaikat ja jäähallit suljettiin. Onneksi meidän lajissamme kaudessa on tähän aikaan vuodesta muutoinkin pieni tauko, ns. ylimenokausi. Toukokuun alusta on taas normaalisti jatkettu tekemistä. Tämä on joukkueelle nyt se tauko; pelaajilla on omatoiminen peruskuntokausi päällä. Sitä voi suhteellisen luovasti toteuttaa. Ulkoillaan yksin ja omillaan, mutta esimerkiksi verkon kautta saadaan opastusta fysiikkavalmentajalta.

- Rajoitusten mukaan ehdottomasti toimimme, painottaa Terho. Urheilijan on tärkeä näyttää esimerkkiä. Hoidetaan asiat vastuullisesti, pidetään etäisyyttä ja noudatetaan viranomaisten ohjeita.

- Nyt katseet ovat jo vahvasti tulevassa kaudessa. Joukkue on aloittanut ensi kauden pelaajasopimusten julkistamisen ja harjoittelu on hyvässä vauhdissa. Pelaajat ovat harjoitelleet toukokuun alusta omatoimisesti fysiikkavalmentajan ohjeilla. Ainoa yhteinen tapahtuma oli pienryhmissä tehdyt testit, mutta nyt kesäkuun alusta joukkue aloittaa yhdessä harjoittelun, toki siinäkin rajoitukset huomioiden.

Kiekkoyhteisö on tiivis, harrastustoiminta laajaa ja monipuolista

-  Espoon Tapiolassa kiekkoyhteistyö on ollut tiivistä kaikkien espoolaisten toimijoiden kesken, jatkaa Terho. Kiekko-Espoon konseptia rakennetaan eteenpäin koko ajan. Kiekko-Espoo on Suomen suurin junioriseura ja kaikkien espoolaisten kiekkoyhteisö. Kiekko-Espoon naiset on osa tätä yhteisöä ja mukavasti on saatu kannattajia ja ihmisiä urheilun ja harrastamisen tueksi taustalle. Vastapainoksi meidän pelaajamme ovat mm. olleet vetämässä koulujen välisiä turnauksia Espoon ala-astelaisille ja lisäksi koululaisluisteluita.

- Yhteisössä on vahva halu olla mukana toiminnassa ja antaa myös mahdollisuus harrastaa kaiken ikäisille, 4-vuotiaasta Mestikseen ja liigaan saakka, kertoo Terho. Yhteisössä toimii myös ns. matalan kynnyksen harrastustoiminta sekä EKS Specials, jossa esimerkiksi kehitysvammaisilla on mahdollisuus harrastaa jääkiekkoa. Kaikilla on erilaisia vahvuuksia ja kykyjä, mutta yhteisöllisyys on yksi urheilun tärkeimmistä anneista. Haluamme laajalla harrastustoiminnalla luoda tänne Espooseen saumattoman pelaajapolun myös tyttökiekkoilijoille. Siten, että matka voi jatkua kiekkokoulusta edustusjoukkueeseen asti.

Emma Terho on suomalainen jääkiekkoilija, maajoukkuekapteeni, kaikkien aikojen nuorin suomalainen olympiamitalisti ja kuusinkertainen arvokisapronssimitalisti, vuoden naisjääkiekkoilija, Jääkiekkoleijona, kauppatieteiden maisteri ja Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen. Mutta ennen kaikkea hän on Emma kahden lapsen äiti ja Kiekko-Espoolainen, joka haluaa olla mukana yhteisössä ja edesauttaa urheilun tavoitteiden tekemistä mahdollisiksi, vahvistaa tyttöjen ja naisten välistä yhteistyötä Suomen parhaan tyttökiekkopolun rakentamiseksi ja tukea matalan kynnyksen harrastustoimintaa. 

Starkin naisjaosto ja Kiekko-Espoon naiset yhteistyössä

Starkin naisjaosto ja Kiekko-Espoo sopivat noin vuosi sitten yhteistyökumppanuudesta, jonka tavoitteena on rakentaa naisten jääkiekkoa vahvemmaksi. Starkin naisjaosto haluaa puolestaan tukea ja rohkaista naisia kohti vastuullisempia työtehtäviä, nostaa naisten osuutta rakennusalalla sekä lisätä alan vetovoimaa naisten parissa. Hyvä esimerkki arvomaailmojen kohtaamisesta.

Emma Terho kiittelee Starkin naisjaoston ja Kiekko-Espoon yhteistyön merkitystä;

-   Arvomme kohtaavat ja yhteistyön kautta mahdollisuutemme kehittää ja parantaa naiskiekkoilun näkyvyyttä, kehittymismahdollisuuksia ja helpottaa naiskiekkoilijoiden arkea paranevat.  

 Yläkuva: Leijonat.fi  Alakuva: Arttu Harkki Teksti: Malla Palmén

www.kiekko-espoonaiset.fi
www.stark-suomi.fi