0
Asiakaspalvelu

Pohjoismaiden suurin kattoterassi - Periscope Tampere

Tampereen Ratina-kauppakeskuksen huipulle, upean Periscope-ravintolan yhteyteen on kevättalven aikana puurrettu Pohjoismaiden suurinta, lähes 800 m2 kattoterassia. Hulppea, yli Tampereen kattojen ja Pyhäjärvelle antava terassi oli valmis avattavaksi kevään suurimpaan juhlaan Vappuun, mutta koronaviruksen aiheuttama pandemia pysäytti rajoituksineen niin ravintolan toiminnan, kuin uuden kattoterassin avaamisaikeet.Omistaja ja rakennuttaja Topi Sydänmaan tunnelmat vaihtuivat iloisesta odotuksesta harmin tunteisiin,ja hän odottaa valtiovallan toimenpiteitä ja rajoitusten lieventämistä. Haastattelu on tehty ennen rajoitusten höllentämistä.

- Ravintola Periscope -näköalaravintola avattiin Ratinassa huhtikuussa 2018 neljän omistajan voimin, kertoo Sydänmaa. Avausvaiheessa ravintolalla oli 330 m2 osin katettu terassi. Osakkaana ja keittiömestarina toimii Arto Rastas, joka tarjoaa asiakkaille maan kuululla ammattitaidollaan käsityönä valmistettua herkullista ruokaa. Ravintolan tunnelma on rento ja sijainti sekä näkymät upeat.

- Kesällä suomalaiset mielivät ulos ja niin ajatus terassin laajentamisesta alkoi omistajien mielessä pikkuhiljaa kyteä, sanoo Sydänmaa. Hankkeeseen päätettiin lähteä ja tähtäin oli avata Vappuna 2020.  Myös kiinteistönomistaja lähti mielellään mukaan ajatukseen.

-Terassi on maasta katsoen noin 40 metrin korkeudella ja tiedostimme, että urakasta tulee haastava, jatkaa Sydänmaa. Hankkeessa oli esimerkiksi turvallisuustekijöitä kolminkertaisesti huomioitavana. A-insinöörit tekivät meille suunnittelutyön. Terassi rakentui ontelolaatan päälle, johon juotettiin sinkittyjä tolppia ja vedettiin paloeristehuovat, ja hitsattiin 17000 tonnia rautaa pystytolppiin. Vasta sitten pääsi puurakentaminen alkamaan. Tuulen nostekin piti huomioida. Lasikaiteet kiertävät terassia, kaidekorkeudet ja lasikaidevahvuudet on määritelty viranomaisten toimesta, ja pelastuslaitos on suunnitellut meille turvalliset poistumistiet.

Terassi rakentui 2,5 kilometristä mitallistetettua lehtikuusta

Terassin rakennusurakka ja yhteistyö eri tahojen kanssa on Sydänmaan mukaan sujunut hyvin ja hyvässä yhteistyön hengessä. Materiaalien toimitusvarmuus ja -nopeus olivat myös tärkeä seikka.

- Varsinainen puuterassi rakennettiin mitallistetusta lehtikuusesta, jonka toimitti Stark Tampere Nekala, kertoo Sydänmaa. Lehtikuusi on luonnon kestopuu, kova ja tiheä. Sitä ei tarvitse painekyllästää, eikä käsitellä lahonkestävyyden parantamiseksi. Se on myös trendikäs ja hienon näköinen, kulutusta kestävä ja vielä ekologinenkin materiaali. Lehtikuusi on hyvä alusta pultata kalusteita kiinni ja se kestää hyvin myös lämpötilan vaihtelua.

- Puutavaraa terassin laajennus imaisi 2,5 kilometriä. Rosteriruuveja upposi noin 12 000 kappaletta. Tavarat nostettiin nosturilla ylös. Materiaalit saimme Starkista oikea aikaisesti ja työt etenivät katolla aikataulussa, mutta kiire sitten loppui kuin seinään. Olemme joutuneet luopumaan tässä vaiheessa muutamista tärkeistä elementeistä, esimerkiksi toinen iso myyntitiski jätettiin tässä tilanteessa pystyttämättä, eikä aurinkovarjojakaan ole toistaiseksi rohjettu tilata.

 Valmistelut jatkuvat – periksi ei anneta

- Tukka tässä harmaantuu, mutta periksi ei anneta, valmistelut jatkuvat, huokaa Sydänmaa. Poikkeustilanteeseen on tarjottu asiakkaille mm. niin sanottua ’Karanteeniboksia’. Kyllä ihmisiä jo omat keitokset pian kyllästyttävät. Toivoisin valtiovallalta nyt vähän konkreettisempia avauksia tähän tilanteeseen. Jos vain 50 asiakasta sallitaan kerralla, ei kovin monen ruokaravintolan kannata ovia avata. Toki ihmisten terveys edellä on mentävä.

- Terassin yläilmoista Tampere näkyy mukavasti ja myös Pyhäjärven maisemat, toteaa Sydänmaa. Täällä on myös erittäin hyviä ravintoloitsijoita, jotka koronaan asti ovat pärjänneet mainiosti. Mielestäni Tampere on viime vuosina nostanut hienosti profiiliaan, ratikatkin tekevät juuri tuloaan. Myös Periscope on näkyvä osa kaupunkikuvaa ja tämä tilanne harmittaa tietenkin tosi paljon. Toivottavasti voimme pian toivottaa asiakkaat tervetulleiksi.

 

 


www.ravintolaperiscope.fi

www.stark-suomi.fi

Haastattelu Malla Palmén