0
Asiakaspalvelu

Rakennusprojektissa luottamus ja yhteistyö punnitaan

Munkkiniemen Remonttiapu Oy on helsinkiläinen remontti- ja uudisrakentamisen ammattilainen, joka hoitaa kaikki kodin remontit kevyistä pintaremontoinneista koko kiinteistöä koskevaan täyssaneeraukseen. STARK vieraili Jollaksessa ja kurkisti yrityksen loppusuoralla olevaan saneerauskohteeseen Helsingin Jollaksen merellisissä maisemissa.

Asunnon omistaja Petteri Lappalainen ja kohdetta rakentava Heikki Holmström (kuva ylhäällä) vastaanottavat Jollaksen Puuskaniemessä, jossa Munkkiniemen Remonttiapu parhaillaan viimeistelee viisi kuukautta kestänyttä mittavaa ja monella tapaa poikkeuksellista korjausrakentamisen urakkaa. Kyseessä on rivitaloyhtiön valkoiseksi rapattu kaksikerroksinen asunto. Kivitalo, jonka terassi avautuu upeasti merenlahdelle Laajasalon uimarantaa vastapäätä.

Talon on suunnitellut suomalainen, kansainvälistäkin mainetta niittänyt arkkitehti Viljo Revell 1950-luvulla. Revell muistetaan mm. Helsingin Lasipalatsista, Tapiolan ns. Taskumattitaloista tai Villa Didrichsenistä, joka toimii Kuusisaaressa nyt taidemuseona.

- Tämä on lapsuudenkotini, ja nyt tuntui perhetilanteen kannalta oikealta hetkeltä laittaa asunto moderniin kuntoon, nykyaikaistaa se, mutta kuitenkin vanhaa kunnioittaen, kertoo omistaja Petteri Lappalainen. Talo oli aikanaan aravakohde ja se merkitsi mm., ettei tiettyä huonekorkeutta per neliö saanut rakennusaikana ylittää. Tasakatto, matalat huoneet, mutta kuten Revellin suunnittelemat rakennukset yleensä, selkeää, puhdaslinjaista ja pelkistettyä. Talon katto oli tosiaan aluksi tyypillinen tasakatto, mutta se muutettiin jo vuosia sitten ns. pulpettikatoksi. Muuta suurta remonttia ei sittemmin ollut tehty. Asunto tarvitsi täydellisen saneerauksen, jotta se palvelisi tarpeitamme.

- Kun etsin urakoitsijaa talolle, sain vinkin Munkkiniemen Remonttiavusta työkaverilta, toteaa Lappalainen. Saneeraus oli mittava ja siksi luotin päätöksessä verkostoihini ja suositteluun. Käytimme suunnittelussa Heikin hyviksi tuntemia yhteistyökumppaneita, suunnittelijoita ja sisustusarkkitehtiä. Sisustussuunnittelija innostui kovasti siitä, että talo oli Revellin suunnittelema ja hän toteutti kaikki sisustussuunnitelmat kunnioittaen alkuperäistä henkeä. Eräs tärkeä näkökulma saneerauksessa oli tehdä asunnon alakerrasta esteetön, jotta isovanhempien olisi täällä mahdollista liikkua.

- Suunnittelussa ja toteutuksessa ohjenuorana ja tavoitteena pidettiin rakennuksen todellisen ’luonteenlaadun’ säilyttämistä, sanoo Lappalainen. Pelkistetyt tilat pyrittiin sitomaan toisiinsa luontevasti ja huomaamattomasti. Olen ollut tyytyväinen remontin etenemiseen ja työn jälkeen, yhteistyö on pelannut.

Onnistunut hanke edellyttää hyvää ennakkosuunnittelua

Munkkiniemen Remonttiapu Oy tarjoaa remonttiapua pääkaupunkiseudulla ja sen lähiympäristössä. Hyvin onnistunut hanke edellyttää Holmströmin mukaan hyvää ennakkosuunnittelua ja toimivaa yhteistyöverkostoa.

- Kun projekti on tarkkaan funtsattu, materiaalit mietitty ja aliurakoitsijat hanskassa, sekä kaikki tarvittava palvelu ja materiaali ajoissa varattu, homma lähtee luontevasti eteenpäin, sanoo Holmström. Korjausrakentamisessa tulee aina yllätyksiä, mutta hyvällä suunnittelulla kampitetaan riskejä.

Urakka aloitettiin purkamalla alakertaan valetut portaat ja pilkkomalla kalliota, näin kattoa saatiin nostettua ja lattiaa laskettua. Kattoon jätettiin sen henkeen kuuluvat raskaat betonipalkit näkyviin ja seinät maalattiin keveästi, jättäen alkuperäinen pintarappaus ’krouvisti’ näkyviin. Asunto remontoitiin täydellisesti niin ylä- kuin alakerrassa. Sähköt ja putket sekä viemäröinti uudistettiin, lämmitysmuodoksi valittiin vesikiertoinen lattialämmitys. Alakertaan rakentui olohuone ja keittiö, joista koko seinän levyinen lasi-ikkuna antaa merelle hulppean merinäkymän. Terassilta portaat suoraan alas pienelle lahdenpoukamalle, jossa idyllinen pieni uimaranta. Alakerrassa raivattiin tilaa erillisille kylpy- ja wc-tiloille, jotka laatoitettiin nyt suosiossa olevilla suurilla laatoilla.Uusitun saunan suorakulmaisesta leveästä ikkunasta avautuu silmää hivelevät näkymät, joissa myös mieli lepää. Metalliset, pienen tilan vievät kierreportaat nousevat yläkertaan. Siellä sama avara tunnelma ja jälleen koko seinän pituinen merinäköala katseen vangitsijana.

- Urakka on nyt viimeistelyä vailla valmis, kertoo Holmström. Kohde on ollut monella tapaa aika poikkeuksellinen, mutta siksi myös innostava. Hyvä yhteistyö sidosryhmien kanssa on auttanut matkassa ja sen mutkissakin. Tätä on ollut ilo saada tehdä.

Luottamus ja ammattitaito ovat yhteispelin ydinasioita

Yrittäjä, toimitusjohtaja Heikki Holmströmin 35 vuotinen ura rakentajana alkoi nuorena miehenä oppipojan pestistä. Matka jatkui omalla toiminimellä ja myös muiden rakennustyömailla koti- ja ulkomailla kenttäpäällikkönä ja työnjohtajana, kunnes vuonna 2005 totesi hyvän hetken jatkaa omaa tekemistä ja perusti yrityksen.

- Aloitimme remonttipuolella ja siinä on pysytty, sanoo Holmström. Vuosien varrella osaamista on kertynyt ja verkostot ovat laajentuneet ja lujittuneet. Palvelemme asiakasta niin täysivaltaisesti, kuin tarvetta kulloinkin on, sillä pystymme remontin yhteydessä toimittamaan kohteeseen kaikki rakennustarvikkeet ja -materiaalit. Takuutyömme varmistaa, että käytämme työssämme vain laadukkaita materiaaleja. Samoin kauttamme saa arkkitehti- ja suunnittelupalvelut, ja verkostomme kautta järjestämme luotettavat putki- ja sähkötyöt. Teemme takuutyönä, turvallisesti ja laadukkaasti.

- Rakennusprojektissa yhteistyökyky punnitaan, painottaa Holmström. Yhteistyökumppaneilta edellytän ammattitaitoa ja luotettavuutta. Teen Starkissa valtaosan rakennustarvikehankinnoista. Yhteistyö vastuumyyjän kanssa on toiminut hyvin. Puhelu riittää, eikä tarvitse lähteä myymälään aikaa hukkaamaan.

Tällä hetkellä Munkkiniemen Remonttiavussa työskentelee kahdeksan työntekijää, joista kolme on omaa ja neljä aliurakoitsijoita. Kaikki pitkäaikaisia ja hyviä yhteistyökumppaneita. Työt pyörivät vielä hyvin, mutta koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut siten, että osa pienimmistä maalauskohteista ja kyplyhuoneremonteista on siirretty tai vedetty pois. Holmström pitäisi kotitalousvähennyksen nostamista tilanteessa kädenojennuksena rakentajille.

Vapaa-ajallaan Holmström lomailee Raumalla vaimon sukusaarella, rakentaa ja nikkaroi.

- Ammattimies ei näköjään saa mökilläkään näppejään pidettyä rakentamisesta irti, naurahtaa Holmström. Olen rakentanut saunan ja korjailen harrastusmielessä, mm. vanhoja hirsimökkejä. 35 vuotta rakentamista ei lähde irti ihmisestä - se kiehtoo edelleen. Käsillä tekeminen rentouttaa ja lopputuloksen näkeminen palkitsee. Sama tunne on päällimmäisenä asiakaskohteissa. Tyytyväinen asiakas antaa uskoa ja potkua eteenpäin. 

https://www.munkkiniemenremonttiapu.fi/

www.stark-suomi.fi

Haastattelu ja kuvat: Malla Palmén