0
Asiakaspalvelu

Rakennustoimisto Jussit viimeistelee Turun arvokohdetta

Naantalilainen Rakennustoimisto Jussit on erikoistunut liike- ja toimitilarakentamiseen ja vaativiin saneeraus- ja korjaustöihin. Yritys sai tähän asti haastavimman saneerauskohteensa Turun keskeiseltä paikalta, Aurakadun ja Linnakadun kulmassa sijaitsevasta arvokiinteistöstä. Julkisivultaan suojellun Verdandin talon toimistojen muuttaminen asuinhuoneistoiksi on ollut yli kahden vuoden urakka. Stark kävi jututtamassa työmaainsinööri Tero Lahtea tästä poikkeuksellisesta kohteesta ja katsomassa miltä viimeistelyä vaille valmiissa rakennuksessa näyttää.

Verdandi valmistui vuonna 1898 asuinrakennukseksi, mutta on ollut viime vuosikymmenet toimistokäytössä. Käyttötarkoituksen muutos edellyttää siis perusteellista saneerausta. Koko talotekniikka uusitaan nykyaikaa vastaavaksi, kantaviin tiiliseiniin tehdään aukotuksia huoneistojen ehdoilla ja kellaritilat muutetaan asukasvarastoiksi.

Rakennuksen suunnitteli aikanaan arkkitehti Frithioff Strandell. Suunnittelussa arkkitehdin inspiraationa toimivat mm. Italian upeat renessanssipalatsit. Rakennusta voi kuvata uusrenessanssisen tyylisuunnan mukaiseksi, talon julkisivu jäljittelee renessanssityyliä, mutta ei kuitenkaan aivan tyylipuhtaasti.

Museoviraston mittavat suojelumääräykset

- Museoviraston suojelumääräykset ovat kohteessa mittavat, mutta niiden mukaan tietysti tehdään ja vaatimukset täytetään, Tero Lahti kertoo. Suojelumääräykset koskevat mm. julkisivua ja porraskäytävien koristemaalauksia sekä kipsikoristelistoja. Kaikilla rakennusliikkeillä ei ole valmiutta ottaa tällaista kohdetta vastaan, meillä on jo kokemusta ja tiesimme etukäteen, että haasteita ja ongelmiakin tulee vastaan. Museoviraston luvassa on pelkästään 7 sivua ehtoja, jotka tulee täyttää. Ne koskevat mm. julkisivua, porraskäytäviä ja niiden koristelistoja ja maalauksia, kaiteita ja ovia. Kohteesta löytyvät mm. Suomen vanhimmat puuliukuovet ja ns. piianportaita. Keskusteluja Museoviraston kanssa on suojeltavista kohteista käyty koko hankkeen ajan, säännöllisesti ja hyvässä yhteistyön hengessä.

Tilavat porraskäytävät entisöidään vastaamaan vanhaa ajan henkeä, samoin alkuperäiset ovet ja kaiteet, perinteitä ja rakennussuojelumääräyksiä noudattaen. Julkisivun ja suojeltujen porraskäytävien parissa hääräävät artesaanit ja koristemaalarit, kaikki on tehty ja viimeistellään loppuun asti ammattilaisten voimin, käsityönä.

- Rakennuksen ovi- ja ikkunalasi -maailma on myös poikkeuksellinen, sanoo Lahti.  Esimerkiksi huonekorkeus on erilainen jokaisessa kerroksessa. Viisikerroksisen rakennuksen huonekorkeus mataloituu ylöspäin kerros kerrokselta; 1. kerros 4,1 metriä, 2. kerros 3,9 metriä, 3. kerros 3,8 metriä ja ylin, 4. kerros 3,6 metriä, poikkeuksena 5. kerros eli ullakkokerros, jossa korkeus vaihtelee 1,5 metristä 5,4 metriin. Koskapa vuosisadan vaihteessa ei vielä hissejä ollut, ns. toinen kerros oli arvostetuin asuinhuoneisto, lähempänä maata ja näin helpompikulkuinen.

-Upeita, erilaisia kaakeliuuneja eli alkuperäisiä tulisijoja on säilynyt 1800 luvulta, toteaa Tero Lahti. Kaakeliuunit tulivat aikanaan Turun Kaakelitehtaalta. Uunit tuovat tunnelmaa muutoin vaaleiksi ja moderneiksi maalattuihin huoneistoihin. Käyttää niitä ei kuitenkaan voi. Uunien tulipesät on tukittu sisältä tulen sytyttämisen estämiseksi.

           

Kolme sisustustyyliä – Villeroy & Boch laatat tuomaan lisäarvoa

Huoneistoja on Verdandissa on 57. Huoneistot ovat erikokoisia, ja valinnan varaa on 35 m2 yksiöistä liki neljään sataan neliöön. Kaikki asunnot ovat kuitenkin avaria, ilmavia, korkeita ja valoisia. Kulmahuoneistoon kuuluu kadun kulmassa joelle päin maiseman antava tornihuone. Sisäpihan puolella olevissa asunnoissa on parveke ja ylimmän kerroksen huoneistoissa lisäksi näyttävät kattoterassit.

- Kodin sisustustyylin voi ostaja valita kolmesta erilaisesta vaihtoehdosta; Schauman arkkitehtien sisustusarkkitehti suunnitteli sinne kolme erilaista tyylisuuntaa; Strandell, Harmonia ja Moderni, kertoo Lahti.  Kaikki tyylivaihtoehdot on toteutettu laadukkailla materiaaleilla ja tuotteilla. Esimerkiksi kylpyhuoneiden pintamateriaaleiksi valikoituivat Starkin Villeroy & Boch -laatat, joista ylivoimaisesti eniten suurta 30 x 90 cm ja 60 x 60 cm marmorikuosia (Marmochic). Lisäksi modernia ”betonin kaltaista” Spotlight-laattaa ja kalanruotomosaiikkia, Pure Line-laattaa ja vielä pienen pientä 5 x 5 cm Unit Four-laattaa lähinnä suihkualueille. Asiantuntija-apua Villeroy & Boch -laatoista saimme tuotemyyntipäällikkö Mervi Kuulalta.

Hyvä suunnittelu ja työn aikainen yhteistyö sekä ohjaus avainasemassa

Työmaainsinöörinä Tero Lahden työnkuvaan hankkeessa kuuluvat hallinnon tehtävät, kuten työnaikainen suunnittelun ohjaaminen, aikataulujen laatiminen ja toteutuksen seuranta sekä kustannuslaskenta. Käytännössä materiaalien tilaukset, tiedottaminen ja asukasmuutostöiden valmistelu, muutostyölaskenta, työtuntien organisointi ja seuranta sekä yhteistyö kaupungin kanssa, esimerkiksi katulupa-asioiden osalta. Työmaainsinööri siis huolehtii yhteistyössä työmaaorganisaation kanssa, että asiat sujuvat ja pyörät pyörivät. 

- Vaativia kohteita olemme tehneet ennenkin, mutta Aurakadulla lisähaasteina ovat olleet paitsi suojelumääräykset, myös erittäin ahdas tontti keskeisessä, vilkkaasti liikennöidyssä kaupungin keskustassa. Varastointi- ja purkutilaa on erittäin niukasti, toteaa Tero Lahti. Saimme kaupungilta luvan varata vastapäisen kaupungintalon parkkipaikalta pienen alueen tilapäiseksi purkupaikaksi. Sieltä olemme käsin ja kärryillä siirtäneet tavaraa. Eli kuorma on purettu parkkipaikalle ja sieltä tuotu kantaen, kärryillä pihan kautta tai ikkunoista kurottajalla. Jos leudossa ja lumettomassa talvessa ei muuta kiittelemistä ole, on se ainakin tämän kohteen työtä helpottanut. Myös rappausurakoitsija on päässyt tekemään työtään melkein joka viikko.

- Valtaosan rakennusmateriaaleista kohteeseen on toimittanut Stark, kertoo työmaainsinööri Tero Lahti (vasemmalla). Vastuumyyjänä ja yhteyshenkilönä on toiminut yrityspalvelumyyjä Santeri Brunila.

- Suurin osa rakennusmateriaaleista, kuten puutavara, tasoitteet, laastit, kipsit, villat, väliseinätolpat, kertopuut ja listat on toimittanut meille Stark, kertoo Lahti. Täsmätoimitukset ja erilaiset kuljetusmuodot ovat tilanpuutteen vuoksi olleet mainio vaihtoehto. Yhteistyö on ollut hyvää.

Rakennustöitä on tehty yksi rappu kerrallaan. Putkiremontti valmistui jo viime vuonna, samassa yhteydessä luovuttiin vanhoista pattereista ja ne korvattiin lattialämmityksellä ja -jäähdytyksellä. Lahti pitää hyvää ennakkosuunnittelua onnistuneen hankkeen avainasiana; 

- Hyvä ennakkosuunnittelu ja ohjaus, ja eri tahojen näkemyksien yhteensovittaminen ovat avainasemassa, kun tällaisia vanhoja, suojeltuja kohteita lähdetään tarjoamaan. Tarvitaan resursseja tutkia, millaisia yllätyksiä tai haasteita on mahdollisesti edessä, suorittaa rakenneavauksia jne. Mitä paremmat lähtötiedot saadaan, sen paremmin aika, resurssit ja hinta pystytään arvioimaan. Kun nämä elementit ovat kohdallaan, myös laadussa tavoitetaan toivottu lopputulos.

Eteenpäin on päästy haasteista huolimatta Lahden mukaan hyvin, ja kohde on valmistumassa keväällä.

-Muutoksia on tullut lähes viikoittain mutta niitä on pystytty ratkomaan arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan kanssa erittäin hyvin. Esimerkkinä vaikkapa rakennusvalvonnan vaatimus välipohjan uudelleenrakentamisesta, jossa päädyttiin purkamaan lattiat, poistettiin välipohjasta hiekka sekä turve ja asennettiin äänenvaimennuskumit, jotta saavutettiin välipohjan ääneneristysvaatimus. Kolmisen kuukautta hanke on viivästynyt, mutta huomioiden projektin erityispiirteet, en pidä sitä yllättävänä. 

Eri sidosryhmien rakentamisen aikainen yhteistyön sujuvuus on tärkeää. Vasemmalta: Rakennustoimisto Jussien työnjohtaja Markku Mäkilä, Starkin Villeroy & Boch tuotemyyntipäällikkö Mervi Kuula, Jussien projektipäällikkö Jukka Klang sekä Starkin yrityspalvelumyyjä Santeri Brunila.

www.rakennustoimistojussit.fi

www.stark-suomi.fi

Teksti Malla Palmén

Kuvat Maija Nurminen ja Malla Palmén