0
Asiakaspalvelu

Turvallinen työmaa on tuottava työmaa

Ilman haavereita urakat etenevät jouhevasti keskeytyksettä, mikä pitää kulut kurissa. Työturvallisuus tarkoittaa sitä, että työ tehdään oikealla tavalla ja oikeilla välineillä.

1. Suhtaudu työturvallisuuteen vakavasti.
Kun parannat omaa ja työntekijöidesi työturvallisuutta, urakka etenee aikataulussa. Jos joku tiimistäsi joutuu sairauslomalle, hommat hidastuvat tai jopa keskeytyvät. Sitä paitsi jokaisen kuuluu päästä terveenä kotiin päivän päätteeksi!

2. Suunnittele huolellisesti.
Tuttu tilanne työmaalla: ”Ei tullut nyt oikeita välineitä mukaan, mutta tehdään kuitenkin…” Työmaa muuttuu joka päivä. Ennakkosuunnittelu on tärkeää, koska silloin mukaan tulee otettua sopivat välineet ja asianmukaiset turvavarusteet.

3. Valitse oikeat työkalut.
Satsaa kunnollisiin ammattilaisille tarkoitettuihin työkaluihin ja välineisiin, koska ne kestävät ja niitä on turvallinen käyttää. Se tulee pidemmän päälle edullisemmaksi. Kysy Starkin ammattilaisilta apua välineiden valintaan.

4. Satsaa suojavarusteisiin.
Tyypilliset rakennustyömaan tapaturmat ovat kompastumisia, liukastumisia ja viiltohaavoja käsiin – kaikki voidaan ehkäistä oikeilla henkilökohtaisilla varusteilla. Esimerkiksi kun suojalasit tulivat työmaalla pakollisiksi, pienet silmävammat vähenivät selvästi. Jokaisella pitää olla lakisääteiset henkilökohtaiset suojavarusteet: suojakypärä, suojalasit, heijastava varoitusvaatetus ja turvajalkineet. Myös suojakäsineet sekä tarvittaessa kuulon- ja hengityksensuojaimet kuuluvat perusturvavarustukseen. Valitse laatua ja kysy apua Starkista.

5. Perehdytä ja opasta.
Rakennusalalla työympäristö – ja työolot sen mukana – vaihtuu jatkuvasti, eikä työmaa näytä kahta päivää samalta. Käy jokaisen päivän alussa tiimisi kanssa läpi, mihin tällä kertaa mennään töihin, mitä riskejä siihen sisältyy ja miten turvallisuudesta huolehditaan.

6. Päivitä tietosi.
Työturvallisuuskortti pitää olla suoritettuna ja päivitettynä viiden vuoden välein. Tarjolla on paljon muutakin työturvallisuuskoulutusta.

7. Kysy neuvoja.
Isojen rakennusalan yrityksien ammattilaiset tuntevat työturvallisuusasiat tarkasti. Tietoa saat myös verkosta, esimerkiksi AVI:n, Työturvallisuuskeskuksen ja Työterveyslaitoksen sivustoilta.

 

Juttuun haastateltiin työturvallisuusasiantuntija Juha Suvantoa Rakennusteollisuus RT:stä.