0
Asiakaspalvelu

Näin rakennat puutarhakompostin

Puutarhajätteen kerääminen kompostiin helpottaa tontin puhtaanapitoa. Ajan myötä siitä saa palkinnoksi sangoittain erinomaista multaa. Kompostoituminen nopeutuu, kun suuri määrä erilaisia tunkiolieroja, kastematoja ja muita ötököitä asuu kompostissa. Jos kompostikehikon varustaa kannella, silloin kompostista haihtuu vähemmän vettä ja kompostoituminen on nopeampaa. Kompostikehikossa ei saa kompostoida elintarvikejätettä.

Kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan komposti on sijoitettava siten, ettei siitä aiheudu haittaa naapureille eikä ympäristölle. Kompostia ei saa sijoittaa 15 metriä lähemmäksi kaivoa tai vesialuetta. Se voidaan kuitenkin sijoittaa hyväksytyissä rakennuslupapiirustuksissa merkittyyn, jätehuollolle varattuun tilaan. Kirjakaupoista ja netistä löytyy useita erilaisia käsikirjoja, joista saa tietoa kompostin ylläpidosta.

 

 

Rakenne

Ohjeessa kuvailtu kompostikehikko koostuu pitkästä takasivusta ja viidestä pienemmästä luukusta, joista tehdään sivut, etusivu ja väliseinä. Osat liitetään yhteen sokilla, jotka työnnetään läpi silmukkaruuveista. Piirustusten mittojen mukainen komposti koostuu kahdesta yhtä suuresta osiosta, joista ensimmäiseen laitetaan tuore jäte ja toiseen jäte, joka on jo maatunut jonkin aikaa. Mallin koko (pituus x korkeus x leveys) on 1990x1028x745 mm, mutta mittoja voi hyvin muuttaa tarpeen mukaan.

Kompostia voi esimerkiksi laajentaa kolmannella osiolla, jolla voi lisätä sen tilavuutta tai johon voi varastoida siivilöidyn mullan ja/tai puoliksi maatuneet jätteet, joita siivilöinnistä jää yli, ja jotka laitetaan takaisin kompostiin. Kolmannen osion lisäämiseksi takasivun lautojen pituuteen tulee lisätä 962 mm, niin että uusi pituus on 1862:n sijaan 2824 mm. Pienempien seinien määrää voi kasvattaa viidestä seitsemään.

Materiaalierittely

     

Nimi

Mitat

Pituus (m)  

Määrä (kpl)

Lauta, kyllästetty
Lauta, kyllästetty
Lauta, kyllästetty
Ruuvit esim.
Silmukkaruuvit esim.
Naulat sokiksi

28x95 mm   
28x95 mm  
8x95 mm
55x4 mm
20x8 mm
125–4 

n. 12
n. 27
n. 10


6 à 1862 mm
30 à 900 mm
13 à 740 mm
n. 250 kpl
38 kpl
12 kpl

Huom! Mitoissa ei ole huomioitu hävikkiä! Sokkina voi käyttää myös kulmakoukkuja tai vähintään 3 mm
paksuista, taivutettua rautalankaa.

Työn kulku

Sahaa ensin kaikki puuosat valmiiksi. Jaa yksi tolpista 130:llä ja merkitse kohdat tolppaan vaakalaudoitusta varten. Käytä tolppaa mallina. Tolpan alareuna asetetaan vastakkain alimman vaakalaudan kanssa.


Mittaa sivujen ulkomitat ja tarkista kulmien suoruus suorakulmaimen avulla. Naulaa laudat kiinni kuvan mukaisessa järjestyksessä (1) – (8) . Taita ja niittaa naulat takapuolelta.

Kun olet naulannut kaikki sivut valmiiksi, ruuvaa silmukkaruuvit paikoilleen ylös ja alas niin, että silmukat asettuvat päällekkäin kun sivut nostetaan pystyyn: Kaksi silmukkaa yhdelle sivulle, yksi kullekin vierekkäiselle sivulle (ks. detaljikuva A).

Nosta sivut paikoilleen. Alustan tulee olla vaakasuora. Kulmiin kannattaa laittaa ylijäämäpuutavaraa tai betonilevyt vahvikkeiksi. Kokoa rakenne laittamalla sokat läpi silmukkaruuveista.

Kun irrottaa yhden sivun sokat ja nostaa sivun pois, kompostimullan ulos kauhominen käy helposti.

Käsittele puutavara puuöljyllä tai puunsuojalla: se suojaa puun pintaa ja vähentää puun halkeilua. Erityisen tärkeää on kyllästää puuosien päädyt pohjustusöljyllä. Kestopuuta pintakäsiteltäessä on varmistettava, että käsiteltävä puu riittävän kuivaa.

 

Ohjeen löydät myös Puuinfon sivuilta.