Asiakaspalvelu
0

Aidan tolpat

Aidan tolppien kiinnitys

Aidan perustamistapa riippuu maaperän laadusta, aidan rakenteesta ja korkeudesta. Tapoja on useita.

Kestopuiset teroitetut aitatolpat voidaan juntata suoraan maahan tai asentaa maahan kaivettuihin kuoppiin. Kuoppien syvyyden tulee olla riittävä, ainakin 1/3 aidan korkeudesta. Jos maa on routivaa, on kaivettava routarajaan asti tai käytettävä sellaista perustustapaa, jossa routasuojauksesta on huolehdittu muulla tavoin. Kun tolppa on tukevasti maassa ja seisoo täysin suorassa, kuoppa täytetään kivillä. Tolppien alaosaan voi naulata ristikkäiset poikkipalkit lisätueksi. Kuoppa voidaan täyttää myös betonilla.

Toinen tapa on valaa maahan kaivettuihin kuoppiin betoniset perustat, joihin tolpat sitten kiinnitetään kahdella levykiinnikkeellä. Kuopan pohjalle valetaan pieni betoninen pohjalaatta. Sen keskelle painetaan kiinni raudoitusteräs. Kun valu on kovettunut, asetetaan kuoppaan valumuotti ja täytetään kuoppa muotin ympäriltä. Sen jälkeen täytetään muotti betonilla, johon upotetaan kiinni kaksi teräslevykiinnikettä, koko 6x40. Kiinni valamista varten kiinnikkeet tuetaan puupalikalla.

Kolmas menetelmä perustusten rakentamiseen on yksinkertainen teräksinen tolpanjalka, joka hakataan maahan lekalla. Näin vältetään sekä kaivaminen että valutyöt. Tolpanjalka koostuu pilarikengästä ja siihen kiinni hitsatusta teräskärjestä.

Materiaalin valinta ja kiinnikkeet

Tolpiksi sopii A-luokan kestopuu, jota käytetään, kun puu joutuu kosketuksiin maan ja betonin kanssa.

Tolpat mitoitetaan aidan korkeuden ja tolppien välisen etäisyyden mukaan (suurimmillaan 2 400). Jos tolppien välinen etäisyys on esim. noin 1 800 mm, voidaan noin 800 mm:n korkeuteen asti käyttää koon 50x100 mm:n tolppia. Koon 100x100 mm tolpat sopivat käytettäviksi, kun korkeus on n. 900-1800 mm. Mahdolliset vaakatuet mitoitetaan tolppien välisen etäisyyden ja aidan korkeuden mukaan.

Aitalaudat voidaan valmistaa esim. hienosahatusta laudasta. Suositeltavaa on käyttää valmiiksi pohjamaalattua aitalautaa. Huolitellun ja näyttävän ilmeen saa myös lämpökäsitellyillä tai kyllästetyillä vino- ja suunnikasrimoilla.

Käytä ulkotiloissa aina kuumasinkittyjä nauloja ja haponkestäviä nauloja ruosteelle erityisen alttiissa paikoissa. Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Kaksi tolppamallia

Näitä tolpparakenteita voidaan käyttää, kun tavoitteena on kiinnittää aidan palkit lujasti. Palkkien liitoskohdat peittyvät ja aidan takasivusta tulee miellyttävän näköinen. Tolppien päähän kiinnitetään suojalevyt, jotka valuttavat sadeveden pois tolpan päältä.

Jatka Näin rakennat aidan -ohjeeseen