Asiakaspalvelu
0

Verkkokaupan toimitusajat ovat hieman pidentyneet ruuhkautumisen vuoksi.
Asiakaspalvelu vastaa kyselyihin mahdollisimman pian. Lue lisää

Hyvä tietää kestopuusta

Mitä on painekyllästetty puu eli kestopuu

Painekyllästetyssä puussa suoja-aine on tunkeutunut laholle alttiin pintapuukerroksen läpi. Nimensä mukaisesti suoja-aine on saatettu puuhun paineen avulla kyllästyssylinterissä. Luonnostaan lahonkestävään sydänpuuhun kyllästysaine tunkeutuu vain joidenkin millimetrien syvyydeltä.

Kotimainen kestopuu on turvallinen, kuparisuoloilla ja orgaanisilla tehoaineilla suojattu tuote. Kyllästetyn puun raaka-aineena on pohjoisen havumetsävyöhykkeen tiheäsyinen mänty.

Miksi kestopuuta

Suomen sääolosuhteet asettavat ulkotilojen puurakenteet erittäin kovalle rasitukselle. Kemiallista puunsuojausta tarvitaan silloin, kun rakenteellisin keinoin on vaikeaa tai mahdotonta suojata puuta, mutta
siitä huolimatta puuta halutaan käyttää.

Suojaamatonta puuta uhkaavat sinistyminen, home- ja lahottajasienet sekä bakteerit. Painekyllästäminen on tehokas tapa estää puun biologinen tuhoutuminen. Siveltävä puunsuoja-aine ei yksistään tarjoa puulle riittävää suojaa.

Painekyllästäminen parantaa merkittävästi puumateriaalin lahonkestävyyttä: Kyllästetty puu kestää ulkokäytössä 3-5 kertaa kauemmin kuin kyllästämätön puu. Painekyllästäminen ei heikennä puun rakenteellista lujuutta tai muita puumateriaalin luontaisia ominaisuuksia. Kyllästetty puu on perusteltu valinta säälle alttiisiin rakenteisiin, kun halutaan varmistaa rakenteen pitkä käyttöikä ja turvallisuus.

Milloin kestopuuta

Puisissa ulkorakenteissa käytetään kyllästettyä puuta aina, kun puurakenne on maa- tai vesikosketuksessa tai jatkuvasti alttiina säärasitukselle. Lisäksi sen käyttö on suositeltavaa, mikäli rakenne tai sen osa on hankalasti vaihdettavissa / korjattavissa.

AB-luokan kestopuu on tarkoitettu maanpinnan yläpuolisiin, säälle alttiisiin rakenteisiin. A-luokan puuta käytetään suoraan maa- tai vesikosketukseen tulevissa rakenteissa (tukirakenteet, rungot, perustukset)
AB-luokkaan kyllästetään alle 48 mm paksu puutavara sekä alle 80 mm paksut puupylväät. A-luokkaan kyllästetään puutavara, jonka paksuus on 48mm tai suurempi sekä puupylväät, joiden halkaisija on 80 mm tai suurempi.

 

 • Lahonkestävyys parantunut merkittävästi.
 • Kyllästäminen ei heikennä puun rakenteellista lujuutta.
 • Puun paino lisääntyy huomattavasti kyllästyksessä,kosteuden haihduttua palautuu lähes alkuperäiseen painoonsa.
 • Väri, värinkestävyys: kestopuun värivaihtoehtoina vihreä ja ruskea. Tuote harmaantuu auringonvalossa, mikäli sitä ei pintakäsitellä.
 • Palo-ominaisuudet: hieman vaikeammin syttyvää kuin käsittelemätön puu, palaa hitaasti.
 • Vaikutus metalleihin: korroosioriskin vuoksi kantavissa ja turvallisuutta edellyttävissä rakenteissa ruostumattomat tai haponkestävät kiinnikkeet.

Tyypillisiä kestopuun käyttökohteita


AB-luokka 


A-luokka 

Maanpinnan yläpuoliset,
säälle alttiit rakenteet

Rakenteet maa- ja
vesikosketuksessa

 • terassit, patiot, pergolat
  (kansilaudoitus)
 • aitalaudoitukset
 • hiekkalaatikot
 • kukkalaatikot
 • pihakalusteet
 • leikkikenttävarusteet
 • ulkoverhoukset jne.
 • terassit, patiot, pergolat
  (rungot)
 • laiturit
 • portaat
 • aitatolpat, pylväät, kaiteet
 • alajuoksut
 • pengerrykset
 • sillat, ajosillat jne.

Kyllästetyn puun laatu ja merkinnät

Suomessa kyllästetyn puun tuotannossa noudatetaan yhteisiä pohjoismaisia NTR-laatukriteereitä. Osoituksena tästä, kyllästetty puutavara merkitään kappalekohtaisesti keltaisilla (AB-luokka) ja valkoisilla (A-luokka) lipukkeilla. Lipukkeessa on mainittu kyllästysluokan lisäksi, tuotteen valmistaja ja käytetty kyllästysaine.

Painekyllästetyn puun yhteiset laatukriteerit edellyttävät, että kyllästysaine on pitoisuudeltaan riittävä ja se imeytyy kyllästysprosessissa pintapuukerroksen läpi. Kyllästetyn puun tuotanto Suomessa on laadunvalvonnan alaista.

Puu on luonnontuote: siinä on oksankohtia, koloja ja pihkataskuja, ja se kosteuselää. Kyllästetyn puutavaran silmämääräisesti havainnoitava laatu ja ulkonäkö vaihtelevat. tämän vuoksi kannattaa aina käydä paikan päällä myymälässä valitsemassa ja varmistumassa, että puu sopii myös ulkoisilta ominaisuuksiltaan suunnittelemaasi kohteeseen.

Kyllästysaine imeytyy laholle alttiin pintapuukerroksen läpi. A- ja AB-luokan kestopuu suojataan samalla kuparipohjaisella kyllästeellä. Maa- ja vesikosketukseen käytettävässä A-luokan kestopuussa kyllästysainetta on enemmän.

Ekologisuus

Kyllästetyn puun ekologisuus ilmenee parhaiten pitkän käyttöiän muodossa; se kestää piharakenteissa 3-5 kertaa pidempään kuin kyllästämätön puu. Piharakenteita ei useinkaan jouduta uusimaan sen takia, että rakenteet lahoaisivat, vaan sen takia että halutaan muuten uudistaa ja muuttaa pihan ilmettä.

Kyllästetty puu valmistetaan kotimaisesta männystä, joka on uusiutuva, hiiltä sitova raaka-aine. Puuraaka-aineen kuljetusmatkat kyllästämöille, sekä valmiin tuotteen toimitusmatkat asiakkaille ovat lyhyitä.

Teollisesti kyllästetyn puun tuotantoprosessi on tarkasti valvottu ja vaatii vain niukasti energiaa.  Kyllästyksessä käytetään Suomen Ympäristökeskuksen hyväksymiä kyllästysaineita, joissa tehoaineena ovat kupariyhdisteet. Suomalainen painekyllästetty puu ei sisällä arseenia eikä kromia.

Kierrätys

Kyllästetty puu on kierrätettävä tuote. Suomalainen kyllästysteollisuus on edelläkävijä kyllästetyn puun kierrätyksen järjestämisessä. Suomessa on kansainvälisesti ainutlaatuinen keräys- ja kierrätysjärjestelmä
kyllästetylle puulle. Käytöstä poistettua kyllästettyä puuta ei saa polttaa kotitulisijoissa, vaan se tulee toimittaa puutavaraliikkeiden tai jätelaitosten Kestopuu-keräyslavoille. Kyllästetty puu hyödynnetään turvallisesti energiaksi kyllästetyn puun käsittelyyn erikoistuneissa polttolaitoksissa.

Kyllästetyn puun kierrätyspisteet löytyvät osoitteesta www.kestopuu.fi

Ohjeen löydät myös Puuinfon sivuilta.

 

Tutustu myös näihin:

Näin rakennat terassin

Tutustu eri puulajeihin