Asiakaspalvelu
0

Lauta-aitamalleja

Lauta-aitamalleja

Perinteinen lauta-aika valmistetaan pystyyn nostetuista ulkoverhouslaudoista, esim. koko 20x120 mm. Sen päälle asetetaan vino päällyslauta, jonka alle sijoitetaan vaakatasoon tukilauta.

Viimeistellymmässä vaihtoehdossa on peitelista ja päätylauta sekä sahatut holvikaaret. Koristesahaukset tehdään pistosahalla.

Suoraan sahatut pystylaudat, esim. koko 20x95 mm. Ylä- ja alasivu sahataan vinoon veden valumisen varmistamiseksi.

Tiivis lankkuaita, esim.koko 20x95 mm puutavarasta: matala aita, jonka päällä vino päällyslauta. Aidan voi koristaa koristelovilla. Alareuna sahataan vinoon veden valumisen parantamiseksi, ns. tippanokka.

Aidan kolme vaakasoiroa ovat kooltaan 48x123 mm. Kaksi palkkia riittää, mikäli niiden koko ylittää 145 mm tai 170 mm. Liitoskohdat tolpan sivuilla jäävät peittoon.

Koristeellinen yläreuna

Kuvan aitalaudat koko 20x95 mm. Aita voidaan koota pelkästään tietynmuotoisista laudoista tai erimuotoisia lautoja voidaan yhdistellä niin, että lopputuloksena on koristeellinen yläreuna. Myös puutavaran mittoja vaihtelemalla, esim. leveydet 45 mm tai 120 mm, saa aitaan hauskaa vaihtelua.

Kaksipuolinen lauta-aita

Kaksipuolinen aita valmistetaan vaakalaudoista, ja se näyttää samalta molemmin puolin. Tällainen aita voi olla hyvä vaihtoehto, jos esimerkiksi naapurit rakentavat aidan yhdessä. Tämäntyyppinen aita toimii paremmin tuulensuojana kuin kokonaan tiivis aita. Aidan ylälaita peitetään vinolla vesilistalla/ päällyslaudalla.

Mikäli aidan korkeus on yli 1600 mm, siihen tulee lisätä vaakasuuntainen tukipalkki. Kulmaan sijoitettavan tolpan sijaan kulmaus rakennetaan kahden, 500 mm:n etäisyydelle kulmasta sijoitetun tolpan varaan.

 Jatka Näin rakennat aidan -ohjeeseen

 Tutustu myös:

Näin rakennat portin

 

Näin rakennat terassin