0
Asiakaspalvelu

Poikkeuksellisen kovan puutavaran kysynnän vuoksi saatavuus vaihtelee myymälöittäin. Varmistathan saatavuuden myymälästä.

Näin rakennat aidan

Aidan rakennusohjeet sekä lisätietoa erilaisista aitamalleista.

Tältä sivulta löydät perusohjeet aidan valmistukseen. Voit myös tutustua aidan rakentamiseen videon avulla.

Jos rakennuspaikka sijaitsee asemakaavoitetulla alueella, aidan rakentamiseen tarvitaan yleensä lupa. Vaikka asemakaavaa ei olisikaan, saattaa rakennusvalvontaviranomainen vaatia rakennusluvan, ainakin jos kyseessä on korkea näkösuoja-aita, aitaa ollaan rakentamassa naapuritontin rajalle tai sen lähelle. Varmista siis ennen rakennusprojektiin ryhtymistä tarvitsetko aidallesi rakennuslupaa.

Perinteisesti lauta-aidat ovat suhteellisen matalia ja niitä käytetään lähinnä tontin rajojen merkitsemiseen. Rivitaloalueilla ja tiheästi asutuilla omakotitaloalueilla, joissa tontit ovat pieniä, on perusteltua käyttää korkeampia aitoja estämään näkyvyyttä kuisteille ja puutarhoihin. Aita, jonka korkeus on 1500 mm, tarjoaa varjoa poistamatta täysin näkyvyyttä tontin ulkopuolelle. Näkösuoja-aidalle on tasamaalla riittävä korkeus 1800 mm. Korkeampi aita varjostaa pihaa ja lyhentää siten pihan käyttöaikaa silloin kun aurinko ei ole korkeimmillaan.

Portin rakennusohjeet löydät Näin rakennat portin -sivulta tai Puuinfon esitteestä.

Aidan rakentaminen

Perinteinen lauta-aika valmistetaan pystyyn nostetuista ulkoverhouslaudoista, esim. koko 20x120 mm. Sen päälle asetetaan vino päällyslauta, jonka alle sijoitetaan vaakatasoon tukilauta. Viimeistellymmässä vaihtoehdossa on peitelista ja päätylauta sekä sahatut holvikaaret. Koristesahaukset tehdään pistosahalla.

Sopiva tolppien välinen etäisyys on 1500-2400, riippuen rakenteesta ja tukipalkkien mitoituksesta. Katso ohje tolppien kiinnityksestä.

Aloita jännittämällä linjalanka aidan suunnitellun suunnan mukaisesti. Jaa etäisyys tasan tolppien kesken ja muista varata tilaa mahdolliselle portille. Varmista tolppien suoruus vatupassin avulla tolppia maahan kiinnittäessäsi. Tarkista linjalangan avulla ja silmämääräisesti, että tolpat seisovat suorassa linjassa. Tolppien yläsivut mitataan ja katkaistaan. Käytä linjalankaa ja pitkää vatupassia. Huomioi maan kallistumat. Tolpat sahataan vinoon: näin varmistetaan, että sadevesi valuu pois niiden päältä.

Mikäli tukipalkit kiinnitetään tolppiin tehtyihin loviin, tulee liitoskohdista vahvempia ja miellyttävämmän näköisiä. Kiinnitys ilman lovien tekemistä onnistuu kiinnittämällä palkin alapuolelle kulmalevyt. Sopiva koko tukipalkille on 50x100 mm.

Palkkien ylä- ja ala päät tulee viisteyttää, jotta sadevesi valuisi paremmin pois niiden päältä. Voit joko sahata ne itse tai sahauttaa ne rakennus- ja puutavarakaupassa. Palkkien alapäät sahataan niin, että syntyy ns. tippanokka. Tippanokan avulla vesi ei imeydy puuhun ja palkit kestävät pidempään.

Aita voidaan rakentaa suoraan paikalleen tai ensin vaakasuoralla alustalla valmiiksi elementeiksi, jotka kiinnitetään aitatolppiin. Jätä aidan alareunan ja maan väliin noin 20 cm tilaa.

Erilaisten lauta-aitojen malleja löydät lauta-aitamalleja -sivulta. Malleja on mm. kaksipuolisiin lauta-aitoihin, vaaka- ja pystylaudoituksesta tehtyihin aitoihin sekä vinkkejä aidan yläreunan koristeluun. 

 

Ohjeen löydät kokonaisuudessaan myös Puuinfon sivuilta.