0
Asiakaspalvelu

Poikkeuksellisen kovan puutavaran kysynnän vuoksi saatavuus vaihtelee myymälöittäin. Varmistathan saatavuuden myymälästä.

Näin rakennat portin

Puuportilla viimeistelet pihasi lauta-aidan. Hyvin tehty puuportti on pihan kaunistus ja käyntikortti, joka kutsuu peremmälle.

Alkuvalmistelut

Ota huomioon portin aukonriittävä leveys! Rakennusohjeessa kumpikin portti on leveydeltään noin 950 mm. Porttiparin aukon leveys on näin ollen n. 1900 mm.

Hoida mittaukset ja merkinnät huolellisesti. Käytä apuna suorakulmaa ja esim. suuntapiirrintä. Sahaa lovet leveäteräisellä, pienihampaisella sahalla, ja hakkaa ne irti leveällä taltalla. Tasoita loven pohja lopuksi litteällä viilalla. Yläosan pyöreät muodot saadaan aikaan sahaamalla ja viilaamalla.

Tolppien kiinnittäminen

Vaihtoehto 1:

Tolppien perusta koostuu betonisista peruspilareista. Kaiva tukevaan alustaan kuoppa. Vala betonista pohjalevy kuopan pohjalle, noin 800–1000 mm:n syvyyteen. Paina suora raudoitusrauta kiinni keskelle betonilevyä. Kun valu on kovettunut, aseta valumuotti (Ø150–200) sen päälle. Täytä kuoppa maa-aineksella muotin ympäriltä. Täytä sen jälkeen muotti betonilla ja kiinnitä siihen pystyyn kaksi kuumasinkittyä lattateräskiinnikettä, koko 6x40. Tue kiinnikkeet valun kovettumisen ajaksi puupalikoiden avulla. Tolpat kiinnitetään läpimenevillä pulteilla. Aseta tolpan ja perustan väliin eriste.

Vaihtoehto 2:

Esimerkissä käytetään 2000 mm pitkiä, teroitettuja tolppia, jotka lyödään suoraan maahan kaivettuihin kuoppiin. Tämä rakenne edellyttää, että alustan maa on huokoista. Kun tolppa on lyöty tukevasti maahan ja pysyy suorassa, kuoppa täytetään kivillä, jotka pakataan tiiviisti. Tolppien alaosiin voi naulata kaksi puupalkkia ristiin: se vahvistaa rakennetta. Päällimmäiseksi kuoppaan valetaan betonikerros.

Vaihtoehto 3:

Kolmas tapa kiinnittää tolpat maahan on yksinkertainen terästuki, joka lyödään lekalla maahan. Tätä menetelmää käyttämällä vältät sekä kaivamisen että valutyöt. Tuki koostuu palkkikengästä, johon on hitsattu teräksinen kärki. Kiinnitä tolpat huolella ja käytä laadukkaita materiaaleja.

Kiinnikkeet

Käytä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja, pultteja, kiinnikkeitä ja saranoita. Metallisten osien tulee olla hieman ylimitoitettuja, jotta ne kestäisivät paremmin.

On suositeltavaa käyttää koko portin leveyden mittaisia saranoita. Kuumasinkitystä lattateräksestä valmistettuja porttisaranoita on saatavilla erimittaisina (300–1000 mm). Saranat ruuvataan kiinni läpimenevillä lukkokantapulteilla. Ne tekevät koko porttirakenteesta vahvemman. Porttitolpan osat kootaan puuruuveilla.

Kaikki metalliosat tulee maalata huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta. Portti maalataan ennen saranoiden asennusta.

Porttimalli: VINORISTIPORTTI

Tämän kaksoisportin mallia voi käyttää myös yksioviseen porttiin. Yhden oven leveys on 950 mm ja korkeus 1000 mm. Mittoja voi luonnollisesti muuttaa omien toiveiden mukaan. Porttitolppien mitat ovat 145x145 mm. Portin korkeus tulee mitoittaa tolppien ja aidan korkeuden mukaisesti.

Kehys, joka kootaan hakaliitoksilla, jakaa oven neljään osaan. Alaosassa on kahdeksan pystysuoraa, pyöreää rimaa, Ø 27 mm. Rimat sovitetaan tiukasti valmiiksi porattuihin reikiin, joihin ne liimataan. Yläosassa on kaksi vinoristiä (11). Myös ne liitetään yhteen hakaliitoksella.

Osat tulee liittää toisiinsa huolellisesti ja tiukasti niin, että portin poikittainen lujuus paranee eikä kosteus pääse tunkeutumaan liitoskohdista läpi. Jotta kulmista tulisi oikean kokoisia, kannattaa liitoksista tehdä mallikappaleet ennen varsinaisen rakenteen kokoamista. Kehysrakenteen hakaliitokset liimaruuvataan yhteen. Käytä runsaasti kosteudenkestävää puusepänliimaa. Paina liitoksen osat yhteen puristimella liiman kuivumisen ajaksi. Jotta vesi valuisi paremmin pois osien (7), (8) ja (10) päältä, pyöristä yläsivut höylällä.

Vinoristiportin rakentaminen

Kuvassa A näkyy portin rakenne takapuolelta. Pyöreät rimat (12) asennetaan osiin (7) ja (8) porattuihin reikiin. Varsinkin alaosasta porattu reikä tulee täyttää niin tiukasti, ettei vesi pääse valumaan sen sisään. Käytä kosteudenkestävää puusepänliimaa.

Osa (10) on päällyslauta, joka on hieman leveämpi kuin osa (8). Päällyslauta peittää myös osan (9) yläpäädyn, joka on päätypuuta. Päällyslauta pyöristetään veden poisvalumisen helpottamiseksi. Jotta vinoristeistä (11) tulisi oikean kokoisia, tulee koko piirtää ja sovittaa kehysrakenteeseen tilapäisesti ennen lopullista kokoonpanoa. Ristit kiinnitetään neljällä 8 mm kokoisella keskiöintitapilla, jotka porataan kiinni kehysrakenteen sivu- ja keskitolppiin.

Porttimalli: KAAREUTUVA YLÄREUNA

Jos portti rakennetaan tässä annettuja mittoja leveämmäksi, kannattaa portin sisäpuolelle asentaa vinotuki.

Portin reunimmaiset pystypuut (13) ja (14) kootaan kahdesta palasta, koko 34x95 mm. Tee ensin pystypuihin lovet poikkipalkeille (16), jotka kiinnitetään tapeilla (15). Poikkipalkkien välinen etäisyys on n. 500 mm.

Pystypuuhun (13) tehtävän loven koko on 11x95 mm ja toiseen pystypuuhun (14) tehtävän loven koko 19x95 mm. Kun (13) ja (14) asetetaan yhteen, osien väliin jää neliskulmainen kolo, jonka koko on 30x95 mm ja johon tappien (15) pitäisi sopia. Tappiliitokset tehdään poikkipalkkien (16) päätyihin. Portin vakauden ja poikittaislujuuden kannalta on tärkeää, että tapit sovitetaan tarkasti.

Osat (13), (14) ja (16) liimataan kokoon yhtäaikaisesti. Kontaktipintojen tulee olla tasaisia ja puristuspaineen pitää olla korkea. Kiristä lukkokantapultit jakoavaimella. Laudat (17) yhdistetään tilapäisesti poikkipuihin (16). Merkitse lautoihin haluttu muoto ennen kokoonpanoa ja sahausta. Lautojen (17) väli on 45 mm. Lautoihin tehdään 11x95 mm kokoiset lovet kohtiin, joista ne liitetään poikkipuihin (16). Saranat kiinnitetään lukkokantapulteilla (19).

Kaareutuvalla yläreunalla varustetun portin materiaalit
(13) Pystypuut 34x95x890/1150 mm
(14) Pystypuut 34x95x890/1150 mm
(16) Poikkipuut 45x95x740 mm
(17) Säleet 34x70x860/880 mm, 920/1010 mm
(18) Saranat 63x35x740 mm
(19) Lukkokantapultit n. 7x90 mm

Portin, jossa kaareutuva yläreuna, detaljikuvassa näkyvät kokoonliimatut pystypuut (13) ja (14), joihin on tehty lovet tappia (15) varten. Laudassa (17) on lovet poikkipuulle (16). Kaikki tappiliitokset ja hakaliitokset kootaan läpimenevillä lukkokantapulteilla (19) ja kosteudenkestävällä puusepänliimalla. Pultit kiristetään mutterien avulla kiinni pitkiin saranoihin (18). Pulttien ulos työntyvät osat katkaistaan kaariviilalla ja viilataan tasaisiksi.

 

Porttimalli: LAUTA-AITA

Liian korkea aita voi vaikuttaa turhan hallitsevalta. Hyvä ratkaisu on aita, jonka korkeus on 1700-1800 mm ja jossa on päällyslauta.

Päällyslauta merkitsee portin paikan - se kaartuu kevyesti portin kohdalla. Portin yläpuolinen osa sahataan karkeammasta materiaalista. Portin aukon leveys on noin 1 200. Vasemmanpuoleinen ovi kiinnitetään vahvalla liukusalvalla maahan tehtyyn betonijalkaan, ja takapuolelta ovet varustetaan vinotuilla.

 

Portin rakennusohjeen löydät myös Puuinfon sivuilta.

 

Tutustu myös näihin:

Näin rakennat aidan

Näin rakennat ulkoportaat