Asiakaspalvelu
0

Näin rakennat suojakatoksen

Ulko-oven yhteyteen asennettava katos antaa suojaa ja elävöittävää talon ilmettä. Rakennettava katos voi olla suora pulpettikatto tai harjakatto. Pulpettikaton etureunaan on asennettava vesikouru, joka johtaa sadeveden katon sivulle. Harjakattoon vesikourut asennetaan sivuille siten, että sadevesi johtuu pois talon seinästä.

Sisäänkäyntien ylle rakennettavat katokset edellyttävät usein rakennuslupaa tai vähäisinä julkisivumuutoksina rakennusvalvonnan toimenpidelupaa. Koska kuntien käytännöt ovat erilaisia, kannattaa käydä ennen suunnittelun aloittamista paikallisessa rakennusvalvonnassa selvittämässä, minkälaiset suunnitelmat, lujuuslaskelmat ja lupa sekä suunnittelijat ja rakennustyön valvoja rakentamiselta edellytetään.

Tutustu alla oleviin katoksen rakentamisen perusohjeisiin tai katso video.

Sisäänkäynnin suojakatos

Katoksen syvyyden tulee olla 1000 – 1200 mm, jotta siitä tulee riittävän kattava.

Ensin valmistetaan kannattimet (9). Varmista, että loveukset sopivat hyvin yhteen ja, että kannattimesta tulee suorakulmainen. Merkitse loveukset identtisesti molempiin puoliin, sahaa, poista ylimääräinen puu leveällä taltalla, viimeistele litteällä viilalla ja viistä näkyvät reunat. Kiinnitä osat ruuveilla 6,0x120 yhteen ja upota ruuvien kannat siististi puuhun.

Kiinnitä kannattimet seinään riittävän pitkillä kansiruuveilla (ø 8 – 10 mm) käyttäen aluslevyjä ja esiporausta. Varmista, että ruuvit osuvat kantaviin seinätolppiin ja tunkeutuvat niihin n. 70 – 80 mm. Onnistunut kiinnitys kiristyy koko ajan ruuvauksen edetessä. Kiinnitä poikkikappale (10) kannattimien väliin kahdella 125x4,2 mm naulalla molemmista päistä ja vahvista sisäpuolelta metallisilla kulmalevyillä 50x50x40 mm, joka kiinnitetään naulauslevyruuveilla.

Kattotuolit (11) liitetään ylhäältä liitoslaudoilla (12) , jotka kiinnitetään huolellisesti ruuveilla 4,0x60 mm. Käytä 8 + 8 ruuvia kattotuolia kohden. Kun kattotuolin selkäpuihin on tehty vaakasuorat lovet kannattimien leveydelle (45 mm), kiinnitetään kattotuoli paikoilleen metallisilla kulmalevyillä 50x50x40 mm, jotka kiinnitetään naulauslevyruuveilla. Ulos näkyvien alaosien muoto sahataan sähköisellä vanne- tai pistosahalla.

(9) Kannatin
45x120 mm

(10) Poikkikappale
45x120 mm

(11) Kattotuoli
45x95 mm

(12) Liitoslauta
22x120 mm

(13) Vuorauslauta
16x95 mm

(14) Raakapontti
23x95 mm

(15) Otsalauta
22x120 mm

Päätykolmio (13) peitetään kapeilla ulkoverhouslaudoilla. Samasta materiaalista tehtävä tasainen alakatto voidaan naulata paikoilleen kannattimien vaakasuorien yläosien päälle. Tämä katto voi ulottua niin pitkälle, että se liittyy vesikaton alareunaan.

Vesikatteen alusta (14) on raakaponttilautaa, joka naulataan kattotuoleihin lankanauloilla 75x2,8 mm. Se peitetään kattohuovalla, joka taitetaan ylös kolmiolistan päälle otsalautaa ja talon seinää vasten. Otsalauta (15) naulataan kiinni ulos työntyvään kattoon ja kolmiolistaan. Käytä huopanauloja 20x2,5 mm. Peitä otsalaudan yläreuna tehdasvalmisteisella peltilistalla joka kiinnitetään otsalaudan ulkoreunaan kateruuveilla 30 – 2,5 mm.

Yksityiskohta C: Valitusta kattopäällysteestä riippumatta talon seinän ja katon välinen liitos täytyy suojata vesipellillä. Sen voi asentaa mallin mukaisesti paneelilaudoituksen taakse tai vaihtoehtoisesti ulkopuolelle sahattuun uraan. Vesipellin ja paneelin reunan välin tulee olla vähintään 50 mm.

Yksinkertainen katos

Yksinkertaisempi katos, joka asennetaan vinosti seinää vasten. Se rakennetaan kuten muut mallit. Vesikatto kiinnitetään suoraan kannatinkonsoleihin ilman kattotuoleja.

Katso myös ohje terassin katoksen rakentamiseen.

Ohjeen löydät myös Puuinfon sivuilta.