0
Asiakaspalvelu

Näin rakennat terassin

Terassin rakentaminen onnistuu näillä ohjeilla! Tee se itse -ohjeet terassin, portaiden ja terassikaiteen rakentamiseen painekyllästetystä terassimateriaaleista.

Tutustu terassin rakennusohjeeseen tai katso video

Terassin rakentaminen

Terassin perustus

Mikäli alusta on tiivis ja routimaton, perustukseksi riittää esimerkin mukainen pilariperustus. Routivan tai pehmeän maaperän perustuksien valintaan kysy neuvoja STARKin rakentajapalvelun asiantuntijoilta. Tutustu terassiperustuksen tuotteisiin >>

1. Aseta betoniset pihalaatat terassin kulmiin. Varmista pitkän laudan ja vatupassin avulla, että kaikki laatat ovat samalla korkeudella. Mikäli terassin sivun pituus on yli 3 metriä, tee vastaavanlainen pilariperustus myös sivun puoliväliin (jänneväli enintään 3 metriä).

2. Asenna pilariharkot pihalaattojen päälle piirroksen mukaisesti.

3. Täytä pilarin ontto keskiosa betonimassalla. Upota harjateräspätkät betonimassaan.

Terassin runkorakenne

4. Aseta rungon ulkokehän lankut (esim. 50x150 mm) paikoilleen ja naulaa lankut kiinni toisiinsa.

5. Mittaa ja merkitse rungon välipalkkien paikat (max 500 mm välein) ja ruuvaa palkkikengät kiinni ulkokehän päätylankkuihin.

6. Asenna rungon välipalkit palkkikenkiin ja ruuvaa kiinni.

7. Aseta kaiteiden pystytolpat paikoilleen ja kiinnitä runkoon kulmaraudoilla.

Terassin kansilaudoitus

Tarkista rungon ristimitta ennen kansilaudoituksen asennusta, jotta varmistut rungon suoruudesta. Mittaa etäisyys rungon vasemmasta etukulmasta oikeaan takakulmaan ja sen jälkeen oikeasta etukulmasta vasempaan takakulmaan. Siirrä tarvittaessa runkorakennetta etureunasta niin, että molemmat mittauslukemat ovat samoja, jotta runko on ”ristimitassaan”.

Tutustu terassin pintalautojen valikoimaan >>

8. Aloita kansilautojen asennus terassin etureunasta. Tee lautoihin tarvittavat lovet kaidetolppien kohdalle. Sopiva lautojen väli saadaan asettamalla timpurin kynä kansilautojen väliin. Mikäli painekyllästettyjen lautojen kosteus on korkea, kannattaa käyttää pienempää väliä, sillä laudat kutistuvat kuivuessaan. Lautojen väliin tulee jättää vähintään 3 mm rako. Lautojen päädyissä (esim. jatkoksen kohdalla) suositellaan ruuvin reikien poraamista, koska näin estetään lautojen halkeaminen ruuvaus kohdista.

Terassin portaat

9. Sahaa portaiden reisilankut oikean mittaisiksi ja kiinnitä ne toisiinsa esim. kansilaudoituksesta jääneillä hukkapätkillä. Muista portaiden rungon välipalkeissa sama maksimiväli (500 mm) kuin rungon välipalkeissa notkumisen minimoimiseksi.

10. Asenna betoniset pihalaatat maahan niin, että ne jäävät portaiden reisilankkujen alle tukemaan porrasrakennetta.

11. Ruuvaa portaiden runko kiinni terassin runkoon, jonka jälkeen kiinnitä portaiden kansilaudoitus ja otsalaudat paikoilleen.

Terassikaide

12. Katkaise ala- ja yläjuoksut oikean pituisiksi ja aseta ne terassin kansilaudoituksen päälle.

13. Katkaise pystyrimat ja aseta ne paikoilleen kuvan mukaisesti.

14. Aseta toiset ala- ja yläjuoksut paikoilleen pystyrimojen päälle ja ruuvaa kiinni.

15. Katkaise päätyrimat ja ruuvaa ne kaide-elementin molempiin päihin. Ruuvaa kaide-elementti päätyrimoista kulmatolppiin. Katkaise kaiteen päällyslauta oikean pituiseksi ja ruuvaa paikalleen.

 

Lisää ohjeita terassin rakentamiseen löydät myös Puuinfon sivuilta. Lisätietoa eri puulajeista piharakentamisessa Puuinfon kokoamana.

 

Tutustu myös näihin:

Hyvä tietää kestopuusta

Näin rakennat pergolan