0
Asiakaspalvelu

Näin rakennat ulkoportaat

Ulkoportaiden rakentamisessa suositellaan käytettäväksi painekyllästettyä ja/tai lämpökäsiteltyä puutavaraa, jotka antavat tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan säätilan vaihteluja ja lahoa vastaan. Painekyllästettyä ja lämpökäsiteltyä puutavaraa kannattaa käyttää, kun kohde on jatkuvasti alttiina säärasituksille. Suoraan maakosketukseen soveltuu parhaiten A-luokan painekyllästetty puutavara. Ulkoportaisiin kannattaa käyttää höyläämätöntä puutavaraa, sillä se vähentää pintojen liukkautta.

Oheisista linkeistä löydät ohjeet ja videon korkeiden ja matalien ulkoportaiden rakentamiseen.

OHJE:
Korkeat ulkoportaat >

OHJE:
Matalat ulkoportaat >

Portaat ulkona

Portaiden sivuja kutsutaan reisipuiksi ja portaan yläpintaa askelpinnaksi. Askelmien välistä korkeuseroa kutsutaan nousuksi. Kahden peräkkäisen askelman etusärmän vaakasuoraa etäisyyttä kutsutaan etenemäksi.

Suomen Rakentamismääräyskokoelman (RakMk) osassa F2 on esitetty vaatimukset ulkoportaiden nousuille ja etenemille:

  • Katettu tai lämmitetty ulkoporras:
    nousu ≤ 160 mm, etenemä ≥ 300 mm
  • Kattamaton ulkoporras:
    nousu ≤ 130 mm, etenemä ≥ 390 mm

Ulkokäytössä olevien portaiden nousukulman tulee olla loivempi kuin sisäportaissa. Ulkoportaan nousukulma voi olla 18° - 23°, katetuissa tiloissa porras voi olla jyrkempi, 20° - 28°. Jotta vältettäisiin veden ja jään kerääntyminen askelman etupinnalle, voi pinnasta tehdä loivasti kaltevan (1:50, noin 1,2°).

Portaiden reisipuut valmistetaan 45 mm paksusta puutavarasta. Askelpinta voi koostua yhdestä kokoon liimatusta kappaleesta tai kahdesta erillisestä osasta, joiden paksuus on 28, 34 tai 45 mm. Mitoitus riippuu portaiden leveydestä ja käyttötarkoituksesta.

Portaiden upotetut askelmat

Tee reisipuihin urat, joihin askelmat asettuvat tiukasti. Urat peittyvät, kun askelmien etusärmät rakennetaan ulottumaan reisipuiden yli. Merkitse askelmien paikat ja paksuus suorakulman, viistokulmaimen ja terävän kynän avulla. Reisipuiden urat sahataan ja hiotaan. Jos käytät käsijyrsintä tai pyörösahaa, liikuta konetta tarkasti nauloilla tai puristimilla kiinnitettyjä rimoja myöten.

Käytä kokoonpanoon puusepänliimaa tai ulkokäyttöön sopivaa kosteudenkestävää liimaa. Rakenne kootaan niin, että jokaista askelmaa kohti on kaksi liimauspuristinta. Reisipuiden ulkoreunasta askelman sisään voi ruuvata vahvikkeeksi pitkiä ruuveja. Ulkokäytössä portaat pysyvät hyvin koossa, kun rakenteessa käytetään 10 mm paksuista kierretankoa, prikkoja ja muttereita. Kierretankoja voi ostaa rakennus- ja puutavarakaupasta.

Ohjeen löydät myös Puuinfon sivuilta.

Tutustu myös näihin:

Näin rakennat terassin

Hyvä tietää kestopuusta