Asiakaspalvelu
0

Syyspihan muistilista

Syksyllä luonto valmistautuu saapuvaan talveen ja niin kannattaa tehdä myös kotipihassa!

On monia asioita, jotka on syytä hoitaa syksyllä, jotta tuleva talvi ja aikanaan taas saapuva kevät sujuisivat leppoisammin. Älä kuitenkaan liiottele – puutarha tykkää siitä, että sitä ei siisti liian tarkkaan syksyllä, vaan jättää esimerkiksi osan lehdistä luonnon hoideltavaksi.

Nauti siis syksystä ja poimi tältä listalta oman pihasi oleellisimmat toimet:

~ Kun puut ovat pudottaneet lehtensä puhdista ja tarkista räystäskourut sekä syöksyputket. Tarkista ja tarvittaessa huolla sadevesikaivot ja muu vedenohjaus sekä varmista veden poisohjaus rakennusten ympäristöstä. Tuotteet sadevesijärjestelmiin löydät täältä ja vedenohjauksen tuotteet täältä. Jäätymisen estät sulanapitokaapelin avulla.

~ Tiivistä tarvittaessa ikkunat ja ovet – tutustu tuotteisiin täältä.

~ Haravoi nurmialueet – ei kannata olla turhan tarkka, sillä pieni määrä esim. ruohonleikkurilla silputtuja lehtiä lannoittaa nurmikkoa. Voit haravoida lehtiä myös arempien kasvien suojaksi. Haravat löydät täältä. Tai hoida homma kätevästi lehtipuhaltimen avulla!

~ Kompostoi puutarhajäte itse tehdyssä lehtikompostorissa (katso ohje) tai osta valmis kompostori täältä. Aloita uusi kompostori sekä tyhjennä vanha kompostori ajoissa, jotta se ehtii käynnistyä uudelleen ennen pakkasia.

~ Kerää satokauden viimeiset herkut talteen.

~ Käännä viljelypenkit ja yksivuotiset istutusalueet. Talikot, lapiot ja muut apuvälineet löydät täältä.

~ Kasvukauden viimeinen nurmenleikkuu sujuu vaikka uudella leikkurilla. Älä leikkaa nurmea aivan lyhyeksi juuri ennen talvea.

~ Leikkaa syksyllä leikattavat pensaat ja puut (sakset löydät täältä).

~ Suojaa nuorten kasvien rungot esim. verkoilla sekä arat kasvit ja havut vaikkapa turpeella tai harsolla.

~ Suojaa talveksi pihalle jäävät kalusteet ja muut kesätarpeet kesto- tai kevytpeitteillä.

~ Syksy on oivaa aikaa uuden istutukseen sekä vanhojen kasvien siirtämiseen, sillä maa pysyy sopivan kosteana ilman kastelua. Muista myös syyslannoitus, jolla parannat kasvien kestävyyttä ja varmistat parhaan alun uuteen kasvukauteen.

~ Puhdista puutarhan työvälineet ja huolla puutarhakoneet.

~ Vie kesän työvälineet talvisuojaan. Jos vaja kaipaa päivitystä rakenna tarvittaessa uusi (katso ohje) tai järjestä ja kunnosta vanha – esim. uudet hyllyt tekevät vajasta heti helpommin siistinäpidettävän. Puutavaran vajaprojektiin löydät täältä.

Anna syksyn saapua ja nauti vaikka seuraavan sesongin suunnittelusta!