0
Asiakaspalvelu

Terassin rakentaminen

Terassi on yhä useammassa kodissa olohuoneen kaltainen oleskelupaikka, jossa viihdytään pitkälle syksyyn. Eipä siis ihme, että terassin suunnitteluun ja viihtyvyyteen panostetaan nykyisin samalla tapaa kuin kodin sisätiloihin. Löydä ideat terassin tyyleihin ja materiaalivalintoihin!

Terassirakentamisessa rajoite on vain mielikuvitus, sillä toimivia vaihtoehtoja oman unelmaterassin rakentamiseen on paljon. Terassirakentamisen trendeissä näkyykin nyt erilaisten materiaalien, värien ja lautaleveyksien käyttö. Kestopuun ohella tarjolla on laaja valikoima muita materiaalivaihtoehtoja. Komposiitti, lehtikuusi, lämpökäsitelty mänty, harmaaksi pintakäsitelty kestopuu ja kivipuupuu ovat yhä suositumpia materiaaleja perinteisen ruskean ja vihreän kestopuun rinnalla.

Kaunis lehtikuusi on viime aikoina noussut suosituksi terassimateriaaliksi.

Materiaalien laaja kirjo

Suosituin terassimateriaali suomalaisessa piharakentamisessa on painekyllästetty puu eli kestopuu, joka sopii hyvän lahonkestonsa ansiosta erinomaisesti kaikenlaisiin ulkorakenteisiin. Perinteistä ruskeaa ja vihreää kestopuulautaa on saavilla sekä sileänä että uritettuna. Harmaaksi pintakäsitelty, karhennetulla pinnalla oleva kestopuulauta on noussut viime vuosina yhdeksi suosikeista. Ekologinen lämpökäsitelty puu on kemikaalittomasti kestäväksi käsitelty vaihtoehto perinteiselle kestopuulle.

Kestopuun rinnalla yhä suositumpia materiaaleja ovat tyylikäs komposiittilautajoka helppohoitoisena materiaalina houkuttelee vaivatonta ratkaisua hakevaa terassirakentajaa. Komposiitista löytyy useita sävyvaihtoehtoja ja käyttämällä komposiittiterassin lisätarvikkeita saadaan helposti viimeistelty kokonaisuus.

Luonnollisesti harmaantuva lehtikuusi on yksi tämän hetken kysytyimmistä terassimateriaaleistaLehtikuusella on ilman käsittelyäkin hyvä lahonkestävyys.Se on vähiten prosessoitu terassituote - höylätty luonnontuote.

Toimivan terassin saat toteutettua myös kauniisti harmaantuvasta uutuudesta - kivipuusta. Valmistusprosessissa on käytetty hiekkaa ja luonnon omia aineita, joten tämä on täysin myrkytön ja ekologinen vaihtoehto. Harmaa Kivipuu-terassilauta on ekologinen ja huoltovapaa, kaunis terassilauta.

Lupa leveillä

Suomalaisessa kodeissa suositaan yhä suurempia terasseja, jonne mahtuu niin kookkaat kalusteryhmät, grillit kuin viherkasvitkin. Suureen terassiin sopii erinomaisesti näyttävät leveät terassilaudat, joiden suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Yhä useampi päätyy 145 mm tai jopa 195 mm leveään terassilautaan, joilla toteutettuna terassi saa modernin ilmeen. Leveitä terassilautavaihtoehtoja löytyy eri materiaaleista.


Harmaa 145 mm leveä kestopuulauta on valmiiksi käsitelty harmaalla puuöljyllä ja karhennettu käyttömukavuudeltaan ihanteelliseksi.

Rohkeasti väriä

Terassilaudoissa värillä on väliä. Kestopuu- ja lämpöpuuterassit käsitellään nyt mustalla, kelonharmaalla tai muun värillisellä terassiöljyllä. Valitse vain käyttötarkoitukseen sopiva kyllästetuote ja valitse väri omien mieltymysten mukaan. Komposiittilautoja myydään valmiiksi mustan, harmaan ja ruskean sävyisenä.
Terassin värimaailmaa ja materiaaleja miettiessä kannattaa kiinnittää huomiota ainakin talon julkisivun väritykseen ja terassia ympäröivään pihakasvillisuuteen.

Viimeistele toimivuus ja turvallisuus

Viimeistelläänkö terassi portailla ja kaiteilla, joiden ei välttämättä tarvitse noudattaa aina kaikkein perinteisintä linjaa. Olisiko oikea vaihtoehto esimerkiksi lasikaide tai köysi perinteisen puisen kaiderakenteen sijaan? Kaide- ja porrasvalinnat ovat oleellinen osa terassin toimivuutta ja myös turvallisuutta.

Lue lisää lasikaiteiden toteutuksesta ja mahdollisuuksista.

Piippo köysikaide

Piipon synteettinen kaideköysi tyylikkäine kiinnikkeineen on yksi kesän suosikeista. Köyttä on saatavilla luonnonvaaleana ja mustana. Kaideköyden kiinnikkeistä voit myös valita juuri omalle terassillesi sopivan sävyn.

Koko perheen oleskelukeidas

Terassit sisustetaan muun kodin tyyliin ja parhaimmillaan ne ovat koko perheen oleskelu- ja ruokailukeitaita. Kalusteiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muihin viimeisteleviin osiin. Kaiteiden lisäksi terassit viimeistellään muun muassa markiiseilla ja valokatteilla. Terassilämmittimet ja -valaisimet lisäävät viihtyvyyttä ja pidentävät terassilla oleskeluaikaa pitkälle syksyyn.

Kun terassin suunnittelu sekä sijainnin valinta lähtevät käyttötarpeista ja käyttäjien toiveista, niin päästään lopputuloksessa nauttimaan onnistumisista! Lisäksi terassin koko kannattaa miettiä ja mitoittaa oikein sinne suunniteltujen kalusteiden mukaan. Kalustamattomana terassi vaikuttaa aina suuremmalta kuin se todellisuudessa on. Jos siis mietit kahden koon välillä, valitse suurempi.Kalustettuna pöytien ja tuolien ympärille tulisi jäädä tilaa vaivattomaan liikkumiseen.

Tutustu maan laajimpaan terassilautavalikoimaan »

Tutustu terasslaskuriin »

Katso kaikki terassin perustukseen »

 

Lähteet: Puuinfo ja UPM

Tutustu myös: